• Er zijn volgens een bedrijf dat satellietgegevens analyseert twee ‘geheimzinnige schepen’ gesignaleerd bij de Nord Stream-gaspijpleidingen kort voor de ontploffingen in september.
  • In totaal zijn er 25 schepen gespot in de buurt van de lekken, waarvan er twee hun trackers hadden uitgeschakeld, meldt Wired.
  • Een schip dat zijn AIS-tracker uitschakelt, wordt in de internationale scheepvaart gezien als verdacht.
  • Lees ook: Zweden, Denemarken en Europese Commissie zien aanwijzingen voor sabotage Nord Stream-pijpleidingen

Twee schepen die hun trackers hadden uitgeschakeld, voeren afgelopen september enkele dagen in de buurt van Nord Stream voordat de gaspijpleidingen zwaar werden beschadigd door onderzeese explosies. Dat meldt een bedrijf dat satellietgegevens analyseert.

De schepen waren beiden tussen de 95 meter en 130 meter lang en hadden hun automatische identificatiesysteem, oftewel AIS-trackers, uitgeschakeld. Dat zegt medeoprichter Jerry Javornicky van SpaceKnow tegen Wired.

“Ze hadden hun trackers uit staan, waardoor er geen informatie was over hun bewegingen en ze probeerden hun locatie en andere informatie geheim te houden voor de wereld”, zegt Javornicky.

25 schepen rondom gaspijplijn Nord Stream

Volgens Javornicky detecteerde zijn bedrijf 25 schepen in een straal van enkele kilometers rond de plekken waar de lekken in de gaspijplijn ontstonden. Twee van die schepen hadden hun AIS-gegevens niet aan staan, aldus Wired. 

De Internationale Maritieme Organisatie verplicht schepen met 330 ton of meer aan lading en passagiersschepen van vergelijkbare grootte hun AIS-trackers aan te zetten tijdens internationale reizen.

Een schip dat een transponder uitschakelt, wordt over het algemeen gezien als verdacht. Schepen die zich bezighouden met strafbare activiteiten zoals illegaal vissen, mensensmokkel en het ontduiken van sancties doen dat vaak.

Directeur Otto Tabuns van de stichting Baltic Security Foundation zegt tegen Wired dat het heel raar is dat een schip zijn AIS-tracker uitzet in de Baltische Zee, tenzij het "clandestiene bedoelingen" heeft.

Onderzoek naar lekken Nord Stream-gasleidingen

De claims van Javornicky komen op het moment dat West-Europese landen nog altijd bezig zijn met hun onderzoek naar de lekken in de Nord Stream-pijpleidingen, die het grootste netwerk vormen om gas te transporteren van Rusland naar Europa.

Meerdere explosies onder water brachten eind september grote schade toe aan Nord Stream, maar het is nog steeds niet duidelijk wie - of wat - daar verantwoordelijk voor is. Rusland, Oekraïne, de VS en het VK zijn allemaal beschuldigd van sabotage en allen ontkenden die beschuldigingen.

Duitse autoriteiten spraken kort na de ontploffingen het vermoeden uit dat de gaspijpleidingen waren gesaboteerd door Rusland. Denemarken en Zweden schreven in een brief aan de VN dat er "honderden kilo's aan explosieven" zijn gebruikt om de pijpleidingen te beschadigen.

Alle drie de landen hebben hun verdere bevindingen en bewijsmateriaal nog niet openbaar gemaakt.

LEES OOK: Duitse politie gaat drijvende terminal voor vloeibaar gas permanent bewaken: zorgen over sabotage na lekken bij Nordstream-pijpleidingen